Fråga:
När ska jag använda en transistor, mosfet och när ska jag använda ett relä?
Anonymous Penguin
2014-02-17 21:18:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag är van vid att reläera en del, och de är användbara, särskilt för stora laster som en glödlampa eller annan 120V AC-enhet. Det verkar dock som överdrivet att använda ett relä för en massa lysdioder kopplade ihop (parallellt) som använder 60 mA (för mycket för Arduino). Det skulle inte heller fungera om du vill slå på / stänga av det ofta eller göra PWM. Jag har hört några om transistorer och MOSFETS och vet lite om dem. När ska jag använda var och en och hur vet jag vilken typ jag ska få? Det verkar också som att reläer kan vara dyrare än transistorer / MOSFETS.

Redigera: stark > Hur kan jag använda dessa med min Arduino?

Den här frågan verkar vara utanför ämnet eftersom den handlar om elektroteknik i allmänhet, inte arduino-specifik. Det hör hemma här https://electronics.stackexchange.com/
@jamolnng Jag håller inte med. Om en ny användare postar något så här vet de i allmänhet inte hur man använder någon av dessa. EE kräver i allmänhet en hel del kunskap om ämnet innan du publicerar. Detta tar dock upp en fråga om "ska vi migrera och stänga det bara för att det finns överlappning?"
Sann. Vi behöver verkligen en definierad uppsättning regler för vad som är acceptabelt, vilket är vad denna beta ska hjälpa oss att bestämma. Du har också rätt om EE eftersom ett inlägg som detta sannolikt skulle bli begravt där. Jag håller min åsikt att det ska migreras och stängas eftersom det inte riktigt handlar om arduino specifikt, men du har ett giltigt argument för att hålla det öppet.
@jamolnng Jag respekterar ditt argument också och jag ser båda sidor: Jag har precis lagt upp den här frågan för att ta upp detta argument eftersom det inte riktigt har besvarats i meta och jag trodde att det skulle vara ett bra exempel att faktiskt lägga upp en fråga så att vi kan se hur det spelar ut.
[Relaterad metadiskussion.] (Http://meta.arduino.stackexchange.com/questions/59/what-should-our-policy-be-for-questions-that-wouldnt-survive-on-ee-but-arent )
Man kan också lägga till optokopplare i den här listan.
Det enklaste designkravet jag kan tänka mig just nu är: Om du vill styra elnätet använder du * aldrig * en transistorbaserad lösning.
@AsheeshR Jag håller med om, jag skulle ha accepterat det tidigare om det inte hade röstats så kraftigt att sätta i vänteläge. Jag avgjorde den slutliga omröstningen. Detta var mer ett "test" för att se om vi skulle få tillräckligt bra svar men de två där visar tydligt att detta skulle vara lämpligt för EE.
Två svar:
#1
+9
TheDoctor
2014-02-17 21:32:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Transistorer är halvledare, det vill säga de har inga rörliga delar. MOSFETS är som transistorer, men är klassade för högre spänningar. Reläer är dyrare, men de har rörliga delar.

Transistorer och MOSFETS producerar mycket värme. De har tre stift (vanligtvis) som kallas bas, sändare och samlare. Mer information här

Reläer använder en magnet för att styra placeringen av en metallströmställare. De tar i allmänhet mer kraft än vad en Arduino-stift kan leverera, och därför styrs de ofta av en transistor. Reläer kan vanligtvis växla mer ström än antingen en transistor eller en MOSFET.

Det finns också halvledarreläer som har en TRIAC (som en transistor) i sig. Dessa kan inte växla så mycket som ett normalt relä, men de har i allmänhet bättre betyg än MOSFETS och transistorer. exempel

from Sparkfun

Det finns några uttalanden här som inte är riktigt sanna. "MOSFETS är som transistorer, men är klassade för högre spänningar" - Det finns inte riktigt mycket annorlunda i spänningarna som antingen tål. Detta är egentligen inte den primära skillnaden. En BJT är strömstyrd enhet och en MOSFET är spänningsstyrd.
"Transistorer och MOSFETS producerar mycket värme" - bara om de passerar stora strömmar.
"De har tre stift (vanligtvis) som kallas bas, sändare och samlare." - vanligtvis på en MOSFET är de gate, source, drain.
[MOSFETs ** är ** transistorer] (https://en.wikipedia.org/wiki/MOSFET), en av de stora familjerna, _ ** m ** etal - ** o ** xide - ** s * * halvledare ** f ** ield - ** e ** ffect ** t ** ransistor_
#2
+5
jfpoilpret
2014-02-18 00:10:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Stora skillnader mellan reläer och transistorer är:

  • reläer är allt-eller-ingenting (som switchar) medan transistorer kan överföra mer eller mindre ström genom samlaren baserat på strömmen som finns på deras bas strong.
  • -reläer ger isolering mellan kommandokretsen (den med elektromagneten) och den styrda kretsen (den på brytarsidan av relä)

Om du vill spela med arduino måste du definitivt veta om transistorer; att använda reläer är mer besläktat med speciella applikationer.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...