Fråga:
Kompatibilitet mellan Arduino- och Arduino-kloner
A.Schulz
2014-02-12 13:22:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

I ett projekt använder jag en Seeeduino v3.0 som en Arduino-klon. På seeeduino-webbplatsen står det att

Den är baserad på Duemilanove-schemat, 100% kompatibel med dess befintliga program, sköld och IDE.

Faktum Jag har aldrig haft några problem med sköldar eller IDE.

Min fråga är nu: Är seeeduino och andra kloner verkligen 100% kompatibla? Seeeduino-kortet var betydligt billigare än en arduino.

Fyra svar:
#1
+16
Anindo Ghosh
2014-02-12 13:48:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Under åren har jag använt original Arduino-kort såväl som en mängd kloner av olika härkomst, från den utmärkta InduinoX som listas på Arduino-webbplatsen som en officiellt kompatibelt kort, till den mycket välgjorda kinesiska Meduino Nano Enhancement (3,3 / 5 volt omkopplingsbar), till smuts-billiga kloner från eBay som ibland är bättre konstruerade än de officiella styrelserna.

Det finns inget unikt eller sofistikerat med Arduino-kortet: det är i grunden bara mikrokontrollern (atMEGA328, atMEGA1280, SAM3X8E eller andra) och dess minimala supporthårdvara. Inte mycket som kan gå fel med det lilla, verkligen.

De två vanliga elementen som säkerställer kompatibilitet mellan dessa kort är:

  1. Arduino bootloader
  2. Stöd för styrelsen inom den officiella Arduino-programvarudistributionen

Bootloader kan ersättas med en bättre eller mer uppdaterad version om en finns tillgänglig för mikrokontrollern på kortet.

Supportfilerna kan antingen hittas online, eller mindre ändringar av närmaste liknande styrelsefiler kan ge det nödvändiga stödet för Arduino-miljön.

Kort sagt: Ja, kloner fungerar vanligtvis lika bra som original Arduino, och kloner med förbättrade funktioner fungerar ofta mycket bättre samtidigt som de bibehåller kompatibilitet (t.ex. InduinoX)

BTW playground.arduino.cc är en community-wiki, inte den officiella webbplatsen. AFAIK, det finns ingen lista över officiella kompatibla styrelser.
#2
+5
jippie
2014-02-12 13:41:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om du tittar noga på kretsschemat för Arduino kommer du att märka att det är lite mer än strömförsörjning, ett USB-seriellt gränssnitt och själva mikrokontrollern.

Den "hårda" delen för kompatibilitet är att få kortets layout rätt (vilken kontakt går var på kretskortet) och att ladda en kompatibel bootloader i chipet (som är fri / öppen programvara, så varför bry sig om att göra en egen?).

Jag har använt flera el-cheapo Arduino-kloner och bortsett från uppenbar fysisk konstruktion (man känner sig lite spetsig) fungerar de alla precis som den "riktiga saken". Jag antar att den största skillnaden mellan original och klon är kortets kvalitet, de använda komponenterna och monteringskvaliteten.

#3
+3
x4mer
2014-02-12 18:36:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kontrollera två gånger!

De flesta kloner är exakta kloner med kopior av de brister som original Arduino-kortet hade. Som till exempel Arduino Nano som inte har rätt RESET- och TEST-stiftanslutning av FT232RL USB-seriell brygga. Denna brist kan leda till att FT232RL inte svarar på PC och fixades så småningom i senare versioner av Arduino Nano-kortet. Vissa kloner uppdaterades inte.

Ett annat "inte exakt Arduino-kloner" -exempel är många kort med CP2102 USB till seriell brygga istället för FT232RL. Detta kan gå obemärkt förbi, men kan ge frustration när ett klonkort ansluter och fungerar med din dator, men ett annat genererar systemklagomål på saknade drivrutiner.

#4
+1
Greenonline
2015-07-13 19:50:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har upptäckt att de flesta kloner kommer att göra vad du förväntar dig att de gör, men som x4mer säger i sitt svar, var beredd.

Det mest irriterande problemet, och även då är det ganska litet, är att många kinesiska kloner inte använder ATMega för USB utan istället använder en CH340G . Dessa chips, även om de är bra när de ansluter till en dator som kör Windows 7, har stora svårigheter med drivrutinerna på OS X och slutar bara inte känna igen dem. Det är möjligt att hitta en drivrutin för CH340G, men när jag installerade den kraschade den omedelbart MacBook, när den klonade in den klonade UNO ..!

Jag var tvungen att köpa tre eller fyra kloner på eBay tills jag fick en Uno med en faktisk 16u2 som implementerade USB-gränssnittet, vilket faktiskt skulle kännas igen av MacBook Pro, och skulle låta mig koda med Arduino IDE som körs på OS X.

Innan det var jag tvungen att använda en Wintel-bärbar dator.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...